Lite av varje



Gott Nytt År!
2010-12-31

 

 

 

En julblomma på annandag jul. Temperaturen har stigit till -6 grader, skönt.
2010-12-26

 

 

 

 

 

Julafton -28 grader.
Barn och barnbarn på besök. Det innebär härliga, intensiva dagar.
2010-12-24

 

 

 

I dag, den 21 december har vi vintersolståndet. Årets kortaste dag. Den exakta tidpunkten är i år kl. 23.38.
Det känns gott att veta att nu vänder det och dagarna blir längre.
2010-12-21

 

 

Sen eftermiddag vid Storsjön. Vackert frostigt, men i vattnet finns parasiten Cryptosporidium. Invånarna i Östersund, Brunflo, Lockne och Frösön varnas för att dricka sitt kranvatten. Tusentals människor har varit sjuka. Nu kokar vi vårat dricksvattnet, vilket vi kanske får göra hela året. UV-filter kommer att monteras som ett steg i reningsprocessen som Östersunds kommun ska sätta in för att kunna avliva parasiten.
2010-12-16

 

Andra advent, julen närmar sig med adventskalender och julstök. Adventskaffe, pepparkaka och en julhyacint på bordet skapar stämning.
2010-12-05

 

 

 

 

Julmarknaden på Jamtli gick av stapeln den 3-5 dec. Drygt 200 försäljare av lokalproducerad mat och slöjd lockar med sina varor. Både bodar och försäljare andas tradition – det är ett villkor för att få delta i marknaden. Varje år besöker drygt 20 000 personer julmarknaden. De senaste två åren har evenemanget genomförts samtidigt med World Cup-tävlingar i skidskytte. Många som är engagerade i skyttet besöker även marknaden.
2010-12-04

 

 

 

-19 grader på morgonen. Isläggning på Storsjön den 2 december, ca två veckor tidigare än medeldatum. Vi får gå så långt tillbaka som till 1993 för att hitta ett tidigare isläggningsdatum. Då lade isen den 30 november.
En björktrast satt i en buske på Allégatan. Stackare som inte följt med de andra trastarna söderut. Den får det inte lätt att hitta mat i kylan.
2010-12-03


 

Årets adventsgran utanför Östersunds rådhus är smyckad med älgar. Granen har designats av republikens president Ewert Ljusberg och hans dotter Melanie. Liselott From har skapat en ljussättning i republiken Jämtlands färger grönt, vitt och blått.
2010-12-01

 

 

Soluppgång fotograferad från mitt fönster i Österängsskolan. Denna morgon var det kristaller i luften och då bildas en så kallad haloeffekt. Ljuset bildade också en hög pelare samt en regnbåge. Ett fantastiskt ljusspel.
2010-11-30

 

 

 


Under Spektakeldagarna i Östersund den 12-13 november kunde vi bland annat titta på en jättekarta över staden. Kartan täckte en stor del av torget. Det var intressant att söka reda på sin bostad. Det fanns även möjlighet att köpa en kvadratmeter av kartan.
2010-11-13

 

 

 

Efter en dag på jobbet kom jag ut till ett snöigt Östersund. Vitt och vackert, javisst. Men det känns också ruggigt att den långa vintern är här.
2010-11-10

 

 

 

 

 

Under många år har jag plockat olika sorters ris under allhelgonahelgen. Vissa år har jag fått sopa bort lite snö, men inte i år. Det fanns till och med några lingon kvar.
2010-11-07

 

 

 

 

 

Halloween med spökkostymer, pumpor och bus eller godis är ett firande som från allra första början kom från Irland och till viss del från Skottland. Det var migranter som tog med sig seden till USA och därifrån spreds den till Sverige. Dagen firas den 31 oktober.
Happy Halloween!
2010-10-31
 

 


 

 

 Om åtta månader har vi sommar, men det är bara fem månader till vårdagjämningen. Titta på bilden och njut - och tänk att det inte är så långt kvar!
2010-10-24
 

 

 


Fåglarna flyttar och nästan alla löv ligger på marken. Metrologen säger att snart kommer snön.
2010-10-20
 

 

 

 

Ankaret som ligger på gräset förstärker höstkänslan. Det är ingen båtaktivitet i hamnen. "Höstlugnet" har infunnit sig.
2010-10-10

 

 

 

 

Många träd har tappat sina löv denna blåsiga dag. Med vindjacka, vantar och basker blev det ändå en skön fotoutflykt. Hamnen blev mitt mål i dag den 10/10 kl.10.00
2010-10-10

 

 

 

Höstens första frostnatt följdes av en vacker och solig dag. På Jamtli firades länets 200-års jubileum, med en mängd aktiviteter. Arrangemanget och det vackra vädret lockade många besökare. Teknikland (Optand) deltog bl. a genom att visa upp några vackra veteranbilar.
2010-09-26

 

 

 

Tre bilder från Klövsjö, en by i Bergs kommun. Byn är ofta omnämnd som en av Sveriges vackraste byar. Kanske allra vackrast när morgondimman ligger över vattnet och höstfärgerna börjar glöda.
2010-09-16

 

 


Magiskt

 

 

 


vackert!

 

 

 

"Endast Sverige svenska krusbär har" skrev Carl Jonas Love Almqvist. Hos många av oss är det ett favoritbär. Visst är sylten god, men godast är de nog ändå att äta direkt från busken. Här är det mamma Linnea som plockar och njuter av bären i solskenet i Ångsta.
2010-09-12

 

 

 

 

Mjölkört, rallarros, grisblommor, alamunk, kärt barn har många namn. De späda skotten kan ätas som sparris. De  förvälls i ett par minuter i väl saltat vatten och kan serveras med ett vitlökssmör. Den säsongen är över för i år, nu kan vi njuta av de vackra höstfärgerna och de lustiga "lockarna".
2010-09-05

 

 

 

 

En bild från NASA på flickr. De har hittills delat med sig av tre album med totalt 180 bilder. Bilderna är inte copyrightskyddade utan är fria att användas.
2010-09-04








 

Nu dignar rödvinbärsbuskarna av bär. Jag gör en paj med röda vinbär som fyllning.  De syrliga bären mot det söta i pajen är så gott.
2010-08-30

 

 

 

 

Nu har sommarblommorna vissnat och höstens mustiga färger börjar visa sig. Jag läste på nätet att solrosor kan bli 3 meter höga. Skönt att den här solrosen bara var drygt 1 meter. Det är lättare att fotografera då.
2010-08-28
 








 

Hembygdsdag vid Sunne kyrkoruin. En spännande och vacker miljö, trevlig musik av Sunne spelmanslag, gott hembakat kaffebröd och underbart väder.
2010-08-22

 

 

 

Chocolate-Chip Cookies till mammas 87-årskalas. Recept från Monica Ahlbergs "Rosendals Trädgårdscafé. Lättbakade och goda.
2010-08-15

 

 

 

En vacker dag! En bild från hamnen med Gustavbergsbacken i bakgrunden.
2010-08-11


 

 

Min största läsupplevelse i sommar är Khaled Hosseinis bok "Flyga Drake". Boken som även filmats visades på tv i sommar. Den är oerhört gripande och kommer att leva kvar i mitt minne.  Den handlar om de bästa vännerna Amir och Hassan som växer upp i Kabul. De uppfostras sida vid sida men lever i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan är son till Amirs fars tjänare. De tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir och försvarar honom i alla lägen.  När Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
Det är en underbar bok om kärlek, heder, skuld, fruktan, försoning
.
2010-08-10
 


Det fanns mycket blåbärsris i skogen men inte många blåbär. I stället blev det några svampar i bärhinken. På bilden kan vi se rynkad tofsskivling.
2010-08-05

 

 

 

 


SJ och Yran bjöd på konsert i Badhusparken. Det var Eric Saade och hans femmannaband och dansare som uppträdde. Det var fullt med publik som bjöds på en fartfylld show.
2010-07-31

 

 

 

I dag fanns dessa figurer på torget. I kväll blir det annat. Den stora scenen är på plats och i kväll uppträder bland annat Miss Li,The Ark, Oskar Linnros och Europe. Jag håller tummarna för att det vackra vädret ska bestå.
2010-07-29

 


Även Birger det lilla Storsjöodjuret besökte Stortorget.  Han bor djupt nere i Storsjön tillsammans med sin pappa. Vi kan också hitta Birger på Facebook.
2010-07-28
 


 

 

Ski jibb, på Stortorget. En skidtrixuppvisning mitt i sommaren. Det var Jämtlands främsta ski jibbare som bjöd på en häftig snöshow. Arrangemanget genomförs av TJF Produktion som samtidigt gör en film om ski jibbing.
2010-07-28

 

 



På Stortorget kan man se olika konsthappenings under veckan. På torgets skifferplattor skapas en jättetavla och på en skärm målar "Ektra" i svartvitt. Nya motiv skapas varje dag.
2010-07-28

 

 

 

Det var inte bara Krogstråket med alla restauranger som öppnade i går. På Stortorget i Östersund pågår en Internationell marknad i helgen. Det är flera europeiska länder som säljer sina specialiteter som växter, ostar, oliver, bakverk, korvar, skinka mm. Det är mycket folk och en livlig kommers.
2010-07-24

 

 

Det här är några av de fiskar som röktes, efter en ovanligt lyckad dag på Locknesjön.
2010-07-21

 

 

 

Storsjöyran, sommarens stora händelse i Östersund börjar förberedas. Krogstråket längs stranden i Badhusparken börjar byggas upp. Det är 14 restauranger som erbjuder mat, dryck, skön underhållning och fin feststämning. Krogstråkets är öppet den 23/7-1/8.
Storsjöyrans festdagar med massor av artister hålls 29/7-31/7.
2010-07-17

 


Under Höjholms dag besökte vi den fäbod som Wilhelm Höyholm fick låna som bostad. Här byggde han en kopia av skeppet Barendz med besättningsmän. Han hade tidigare arbetat på detta skepp.
Vi besökte även en övergiven fäbod samt ett ödesböle (lämningar efter övergivna medeltida gårdar).
Det var en intressant dag i "snilleriket".
2010-07-11

 

 


Höjholms dag i Persåsen. Leif Wikner berättade om en av "Snillerikets" personligheter, konstnären Wilhelm Höyholm. Han var vänlig, känd och beundrad för sin konst. Han målade tavlor, men framförallt var han oerhört skicklig i att snida skepp och figurer i trä. Han var också en mystisk person, bland annat dog han två gånger.
Delar av hans produktion finns att beskåda hos Wikners i Persåsen.
2010-07-11

 

 


Sommarauktioner är ett omtyckt nöje, åtminstone om solen skiner. Det gjorde den i Rise Offerdal, när Mårten Mårtensson höll auktion. Många besökare fanns på plats, ortsbor, besökare utifrån länet och hemvändare.
2010-07-09

 

 

Orkidévandring i Brunflo med Curt Lofterud. Kvällen var arrangerad av Brunflo hembygdsförening. Curt har en otrolig kunskap om växter och historia.  Det blev en fantastisk kväll, då vi fick se mängder av olika växter. Bland annat ett stort antal brunkullor. Vi fick veta att brunkullan från början kom hit genom frön via vindar från Alperna. Den speciella sammansättningen av jorden i Jämtland fick fröna att gro.
Länk till bild på brunkulla.
2010-07-01


 

 


Den jämtländska maskrosen är speciell. Den har en gulorange blomma som utslagen liknar en smal tofs. Blomningstiden är kort och nästan alla exemplar var nu överblommade.
2010-06-29

 

 

 

 

Solen sken över midsommarfirandet på Stocketitt på Frösön. Men när musiken tystnat och firandet var över kom en rejäl skur.
2010-06-25

 

 


Många  sorters blommor finns i min midsommarbukett bl.a midsommarblomster, rödblära, ängssyra, smörblommor, klint, lövkoja, hundkex, rödklöver och förgätmigej.

En riktigt trevlig midsommar önskar jag er alla!
2010-06-25

 

 


De flesta har säkert någon gång plockat sju sorters blommor och lagt under huvudkudden, med förväntning om att drömma om sin tillkommande. Jag kan inte minnas att jag drömde något. Så varför inte plocka en bukett midsommarblomster och sätta i en vas i stället.
2010-06-24

 

 

Smultron, en ljuv liten blomma. Att den är så vacker, tror jag inte att man tänker på. Det är frukten som  man ser fram emot. Smultron på strå, i en mugg eller i en liten korg. Som barn brukade jag plocka vid den gamla stenmuren och uppe på berget hos mormor. Smultron med mjölk och kanske lite socker. Somrigt och gott.
2010-06-22

 

 



Besökte i dag Hembygdsparken i Strömsund. Där står Jätten Jorm, Beppe Wolgers och Per Åhlins figur från filmen Dunderklumpen. Jag såg Jätten första gången i mitten av 70-talet och det kändes nostalgiskt att vara där igen. Filmen Dunderklumpen är en av de första i världen med tecknade karaktärer inklippta i en riktig värld. Det är en ljuvlig sommarberättelse från den natursköna Ströms Vattudal.
På Öhn strax ovanför Strömsunds samhälle ligger Beppe Wolgers museet, som drivs av Camilla Wolgers. Museet håller öppet 26 juni - 9 augusti 2010.
2010-06-15

 

 

I den nordiska mytologin kan vi läsa om de tre nornorna Urd, Verdandi och Skuld. Nornorna avgjorde alla levandes öde genom att spinna på livets trådar. De kunde vara både goda och onda.
Om och eventuellt hur orkidén Norna har en koppling till de tre nornorna är för mig okänt. Om någon vet, ta gärna kontakt med mig och berätta.
Växten är en raritet, som endast växer på ett fåtal platser i Norrland. Den växer i något fuktiga, örtrika och mossiga barrskogar på kalkrik mark. Blommande blåbärsris sägs vara en förutsättning för växtens fortbestånd. Humlor sköter pollineringen. Eftersom växten saknar nektar får humlorna detta behov tillgodosett av blåbärsblommorna.
I år hade jag tur och kom rätt i tid för att se åtta blommande nornor.
2010-06-12
 

 


För många år sedan upptäckte en av mina döttrar en skogsdunge i Brunflo, där det växte mängder med guckuskor. Sedan dess har jag nästa varje år besökt platsen. Det är imponerande att se dessa tusentals blommor. Detta år är inget undantag. Blomsterprakten är fantastisk.
2010-06-12

 

 


Inte nog med att eleverna är duktiga. Även skolans lärare och rektor kan skapa stämning med vacker sång. Lärarna delade också ut rosor till de elever som slutar på skolan för att till hösten gå över till Parkskolan.
2010-06-10

 

 

Skolavslutning, nu börjar sommaren på riktigt. Det spelar ingen roll att vattnet i Storsjön fortfarande är kallt. Det är sommarlov. Odenslundsskolans avslutning hölls som vanligt i den ljusa, vackra Pingstkyrkan i Östersund. Eleverna sjöng och spelade vackert. Stämningsfullt, stämningsfullt (det ska stå två gånger). Så blev det kramar och avsked och en lång sommar som väntar.
2010-06-10

 

I Kaxås underhöll även Offeldals spelmanslag. Jag missar aldrig ett tillfälle att lyssna eller dansa till dessa musikanter. De firar i år 25-årsjubileum med en fest i Ede, Offerdal, den 30 juni. Ni kan läsa mera om spelningar på deras hemsida, www.offerdalsspelmanslag.se
Passa även på att lyssna till snuttar från några av deras inspelade melodier. Min favorit är den underbara "Brudlåt till Ulrika", komponerad av Emil Olofsson.
2010-06-06

 

Nationaldagsfirande i Kaxås, Offerdal. Friluftsgudstjänst, flagghissning, musik, marknad mm. På bilden ser vi Kaxås fina barnkör som bland annat sjöng nationalsången.
2010-06-06
 

 

 


"Inte utan orsak" är namnet på Carl Johan De Geer och hans hustru Marianne Lindberg De Geers utställning på Färgfabriken i Östersund. Den kan besökas den 5/6 - 12/9 2010. Det är konstnärernas ateljéer som har transporterats till Östersund. Där finns så mycket att se att det inte är meningsfullt att försöka beskriva.
Gör som jag, besök utställningen. Sedan blir det förmodligen flera besök under sommaren.
2010-06-05

 

 

 

 

Erik Saade uppträdde på Stortorget i Östersund i samband med tävlingen "Stjärnskott 2010". Det är Lingman &Co som i samarbete med tidningen Julia och Kärnan genomför en nationell sångtävling för barn/ungdomar 7-14 år. Torget var fyllt av publik som njöt av fina uppträdanden i solskenet.
2010-06-05

 

Mors dag.
Lyckan är; att vara mamma, farmor, mormor.
Lyckan är; en morsdagsteckning.
2010-05-30

 

 

Linda Pettersson Bratt turnerar i länet tillsammans med Krister Jonsson, Lars Ericsson och Björn Höglund. De bjuder på en skön avskalad jazz. Linda som gick musiklinjen på Birka i början av 90-talet, har utvecklats till en artist som jag tycker om att lyssna till. Den nya skivan "remembering" inköptes och spelas nu flitigt.
Ett tips är att om ni har möjlighet, besök en av hennes konserter.
2010-05-27

 

 

Pingst - hänryckningens tid. Visst är uttrycket känt?
Det kommer från Esaias Tegnèrs dikt Nattvardsbarnen. Dikten gavs första gången ut 1820. Den mest kända utgåvan kom 1881 och är illustrerad med 21 teckningar av Carl Larsson.

Jag upplever inte hänryckningen lika stor längre. Hinner inte med, saknar annandag pingst.
2010-05-23

 

 

 

Pingstafton, vårmarknad på Jamtli i Östersund. Trädgårdsprodukter och mängder av olika hantverk till visning, avsmakning och försäljning . Många besökare bar på kassar med inköpta växter, bröd, ost osv.
Kommunalförbundet passade på att fira sitt hundraårsjubileum under dagen.  Lars Vegas Trio (världens största trio) bjöd på en underhållning som passade alla åldrar.
2010-05-22

 

Penséer, penséer, penséer i olika färger bildar ett konstverk. Det är en jättefjäril som pryder slänten ovanför järnvägsstationen i Östersund.
2010-05-17

 

 

 

 

Tibast är en liten buske som blommar med väldoftande blommor. Den blommar tidig vår och är mycket giftig.. Nu i mitten av maj är den nästan utblommad. Den anses vara ganska ovanlig och är därför fridlyst. När jag bodde i Ångsta och i Brunflo var den ändå ganska vanligt förekommande i skogsdungar.
 2010-05-16

 

 

 


Ge rum, jag vill opp, sa rabarberknopp.......
Årets första dag med riktig sommarvärme, +22 grader.
Snart kan vi skörda  rabarber.
2010-05-15

 

 


Besök på fotoutställning på Remonthagen i Östersund. Det är Gerd Williamsson (länk till hennes hemsida finns på min länksida) som ställer ut under maj månad. Min bild visar några av hennes vackra bilder.
2010-05-15

 

 

 

I dag är det 10 grader varmt och regnskurar, rejäla skurar. En dag som gjord för innepyssel. Pelargonerna som jag tog in i går, står nu framför mina björkstammar, ute på balkongen igen. De små blomskotten och moderplantan blommar snällt.
2010-05-14

 

 

 



Det är Kristi himmelsfärds dag. När jag vaknar 06.30, ser jag att det är en grad varmt och snöar. Inser att det är bäst att ta in pelargonerna, som jag har ute på balkongen. Därefter på med kläder, tar med paraply och kamera och går ut. Ruskväder, jaa, men fåglarna sjunger. Jag kan till och med urskilja en koltrasts sång. Det är trots snö och kyla en ganska skön morgon. Efter fotopromenad känns det fint att komma in och plocka fram frukosten.
2010-05-13



 


 

Våren blir alltmer påtaglig. Isen på Storsjöflaket försvann under lördagen den 8 maj.
2010-05-11

 

 


Det kommer fortfarande lite rök från majbrasan i badhusparken. I dag regnar det inte och den isfria delen av Storsjön har vuxit betydligt. Sköna maj välkommen!
2010-05-01

 

 

 

 

Regnet gjorde att brasan hade lite svårt att "ta sig", men den brann ner (eller kanske upp).
Fyrverkeriet hade en del nyheter, bl a enkla cirklar. Som hör till, avslutades färgspelet med några mäktiga raketer.
2010-04-30
 

 


Trots regnet var vi många som lyssnade när våren sjöngs in i Badhusparken i Östersund. Många var rustade med paraplyer, kören hade tak över huvudet, men dirigenten blev säkert ordentligt blöt. Det var stämningsfullt och ett vårregn lär rensa naturen.
2010-04-30

 

 

 

Cirkus Cirkörs föreställning "Wear it like a crown" gjorde stor succe på Storsjöteatern. I föreställningen undersöks den högra hjärnhalvan. Den handlar om att bära sina rädslor och tillkortakommanden som en krona, att det man ser som misslyckanden kan förvandlas till styrkor. Artisterna försöker kommunicera med varandra genom föremål som pingisbollar, sugproppar, knivar och motorsågar. De behärskar sina kroppar och utför konster som man inte tror är möjligt.
Bilden kommer inte från föreställningen.
2010-04-29

 



På min "hur långt har våren kommit promenad" hittade jag blåsippor i en skogsdunge. Först såg jag tre små knoppar. Sedan såg jag att det stack upp små sippor på många ställen. De lyste så vackert blått mot det bruna fjolårsgräset.
2010-04-18

 

 

 


Vulkanutbrottet vid glaciären Eyjafjallajökull på Island, skapar kaos i den internationella flygtrafiken.
Det blev svarta fläckar på den ljusa tallrik som jag ställt ut på balkongbordet över natten. Kan det vara aska från Island? Jag kan känna mig liten som människor när naturen visar sin kraft.
2010-04-16

 

 


När solen skiner är det populärt att sitt och njuta av en glass i Badhusparken.
Även om det är barmark lär det dröja ett tag innan isen försvinner och ångaren Thomée kan ta med oss ut på Storsjön.
2010-04-11
 

 

 


I dag byttes påskriset utanför ytterdörren ut mot penséer, vårens violer. De lär klarar temperaturer på ner till ca -5°C. De kan sloka något om det är kallt, men reser sig snabbt.
2010-04-10

 

 

 


"Lilla tussilago, lilla tussilull, har du målat kjolen din med solens klara gull.
Då du ler emot mig uppå dikeskant lyser det som våren själv, så gult och nytt och grant" /text Tyra Macfie.

Texten i den gamla barnvisan stämmer bra. De första tussilagoblommorna lyser nu upp vägrenarna.
2010-04-05

 

 



En tupp i påsk hör till. I dag är det inte många som har djur i sin närmiljö. För hundra år sedan fanns det enligt Ralph Herrmanns fyra miljoner invånare i Sverige, över 600 000 hästar och nästan 150 00 dragoxar. Bara en av tio svenskar bodde i städer och tätorter.
Jag undrar hur det kommer att se ut om ytterligare etthundra år?
Tuppen är fotograferad på Jamtli friluftsmuseum 2009.
2010-04-03

 

 


 

Årets påskbjörk utanför Rådhuset i Östersund är pyntad med målade figurer i masonit. Figurerna har dekorerats med rosetter av hundbajspåsar i olika färger. Det är elever från Lillsjöskolan som har stått för den konstnärliga utsmyckningen.
Bajspåsar som påskpynt är faktiskt riktigt snyggt!
2010-04-02

Pelargoner är en del av min sommar. En övervintrad Mårbacka gav mig två små pelargonskott. Förhoppningsvis ger den många rosa blommor i sommar (bilder kommer).
Ett köksbiträde på Mårbacka påstås ha spridit pelargonen till sina väninnor. Gammeldags pelargoner förknippas av många med dom som finns avbildade på Carl Larssons akvareller från hemmet i Lilla Hyttnäs i Sundborn utanför Falun.
2010-03-29

 

 

 



Förr förknippades i vissa trakter Marie bebådelsedag med tranans ankomst. Barn och ungdomar »sprang trana». Det var en lek som gick ut på att barnen målade tranbrev, som de sedan i hemlighet sprang och slängde in till varandra.
Tranan flög också omkring och lade godis i upphängda strumpor.
Man sa även att tranan »bär ljus i säng». Det innebar att man inte längre skulle tända ljuset inomhus efter arbetsdagens slut.

2010-03-25
 
 


 

I dag har vi vårdagjämning. Natt och dag är lika långa. I Sverige inträffar vårdagjämningen kl. 18.32.
Vårtecknen är nu många, fågelkvitter, kattor som jamar, skator som badar i vattenpölar och flera grader varmt.
I smältvattenpölen vid min garageinfart speglar sig björkallén.
2010-03-20






 

Under Vinterfestivalens sista dag var det dags för Mästarnas Återkomst: En repris från en av skidhistoriens mest klassiska dueller - den mellan Thomas Wassberg och Juha Mieto i OS i Lake Placid 1980. Där Thomas Wassberg vann guldet med någon hundradels sekund. Dagens stafett kördes på Östersunds gator. Deltagare var Tomas Wassberg, Juha Mieto, Oddvar Brå, Sven Åke Lundbäck, Hans Persson, Christer Johansson, Erik Gustafsson, Peter Göransson, Lena Carlzon-Lundbäck, Lars-Göran Åslund, Janne Halvarsson, Hans Erik Larsson, Lars Arne Bölling, Ann Marie Karlsson, Ann Torstensson, Ove Lestander och Annika Dahlman.
På sista stafettsträckan jagade Tomas Wassberg ikapp Juha Mieto och de båda passerade mållinjen samtidigt. Båda lagen utsågs till segrare.
Länk till flera stafettbilder.
2010-03-14
 


Besök på Gregoriemarknadens tredje och  sista dag. Utbudet består bl.a av hemslöjd, rökta korvar, godis och småskalig lokal livsmedelsproduktion från länet som ost, bröd och havtornsprodukter. Det är nu många år sedan försäljningen bestod av salt, myrmalm och torkad fisk. En trevlig tradition är att forbönderna åker genom stan vid lunchtid varje marknadsdag.
2010-03-13



 

I dag firar vi Jämtlands nationaldag. Dagen har anor ända tillbaka till 930-talet. Då i form av Jamtamotsmarknaden på Frösön. När marknaden 1798  flyttades till Östersund blev namnet Gregoriemarknaden. Marknaden anordnas kring S:t Gregorius dag - den 12 mars som blev Jämtlands nationaldag. Marknaden förbjöds av Svenska statens myndighet Kommerskollegium år 1914 men drevs ändå ytterligare ett par år. 1950 hölls en ny Gregoriemarknad, men det var först vid stadens 200-årsjubileum år 1986 som den kom tillbaka på allvar och har sedan dess hållits årligen.

Brunkullan är Jämtlands landskapsblomma.

2010-03-12

 


4 grader varmt! Takdropp och fågelkvitter. Kan det vara våren som är på väg? Jag drack kaffe på balkongen för första gången i år. Kanske det är lite för tidigt men "jag kan känna våren i mig!"
2010-03-07

 

 


20,5 grader kallt när klockar var sju på morgonen. Ännu ingen dag med töväder detta år. Solen strålar från en molnfri himmel. Vuxna och barn trivs nere i Vinterparken och på Storsjön. Man promenerar, åker skidor, skridskor,  hästskjuts och hundspann, grillar, fikar, solar... En vårvinterdag när den är som bäst.
Det ser ut att dröja innan snön runt Badnymfen utanför Rådhuset försvinner.
2010-03-06

 

 

 

Vi var närmare 20 000 som hyllade länets olympier på Stortorget. Långt där framme på scenen kunde jag se dom, Anders Södergren, Helena Jonsson, Charlotte Kalla och alla de andra OS-hjältarna. Videosnuttar från tävlingarna visades på skärmar. Landshövding Britt Bolin höll tal och blommor delades ut. Musik spelades, vi sjöng oss hesa till Tina Turners "The best". Anders Södergren greppade micken och sa: "Tack allihop, det här är bland det grymmaste jag varit med om någon gång!" Landshövdingen tyckte att "Det här var häftigare än Lady Gaga!"
Det var en riktig folkfest!
2010-03-03

   

Vinterfestival i Östersund 26 februari -14 mars. Kommunen bjuder invånare och besökare på många olika aktiviteter. Bland annat visas varje kväll häftiga ljus- och ljudspel på Rådhusets fasad och på Stortorget. Härligt att det är varje kväll. Det är värt att se flera gånger.
Länk till flera bilder.
2010-02-28

 


Äntligen efter lång planering har min hemsida kommit i gång. Tack till min kollega Åke Runnman, som svarar på mina "hur gör jag frågor".

På den här sidan kommer det att finnas "lite av varje".

Efter kylan i januari och februari ser jag fram emot vårvärmen. Tills vidare kan vi njuta av Elins härliga snögubbe från förra året.

Skriv gärna i min gästbok. Det blir spännande att se vilka ni är som besöker min hemsida.
2010-02-26